Öl för hela slanten.
Efter att ha bryggt öl baserat på kilskriftstexter i över fyra månader – med misslyckanden som explosioner (skojar inte) och mögelöl – tog jag saken med proffs. Först ringde jag upp Tate Paulette från universitetet vid North Carolina. Tate har en PhD i arkeologi och är förmodligen den mest utbildade "mesopotamiska öl-personen" i världen. Sen kontaktade jag ett lokalt bryggeri i Stockholm, Green deli brewing. En ovanligt snäll person, Diego – som brygger öl på jobbet och när han kommer hem – gav oss ovärderlig vägledning. Min syster och jag åkte direkt och köpte explosionsfri utrustning och bryggde nio olika mesopotamiska ölsorter under de följande veckorna.
Bjöd över några öl-legender
Efter att vi äntligen kommit underfund med mesopotamisk ölbryggning, bjöd jag in två öl-legender. Båda har skrivit bästsäljande ölböcker. Båda vet mer om öl än någon människa borde veta om någonting. Och båda – Sanna Lindberg och Janko Svensson – tackade ja till min inbjudan. De och Diego kom till min lägenhet i Stockholm. Vi började kvällen med mesopotamisk mat och fortsatte med att smaka nio olika mesopotamiska ölsorter. Och till vår stora förvåning var tre av dem faktiskt riktigt goda. Så goda att ölexperterna sa att vi till och med kunde sälja det. Det var så kul att höra. Äntligen!
Skrev ett nytt kapitel – Kalhu
Det här kapitlet har varit ett av de roligaste att skriva hittills. Jag tror du kommer att älska det när boken så småningom kommer ut. Kapitlet utspelar sig i Kalhu, under sensommaren 879 f.Kr. Och det finns bara en sak att göra i Kalhu då – festa. Som svensk-assyrier kan jag ett och annat om festande. På mitt bröllop var det 600 gäster, mat i överflöd och så mycket dryck att det blev över i flera år efter bröllopet. Det är inte illa för ett bröllop på 2000-talet e.Kr. Men i jämförelse med Kalhufesten är det ett skämt. Kung Ashurnasirpal hade 69 574 gäster, 3500 ton kött, 200 000 liter alkohol och behöver jag säga mer? Jag gjorde ett helt YouTube-avsnitt om denna episka fest som du kan se här.
Firade Akitu
Den första april är en speciell dag för assyrier världen över. Det är nyårsdagen, även känd som Akitu. Denna vårfestival går tillbaka till minst 2000 f.Kr., vilket gör den till en av de äldsta nyårsfestivalerna i historien. Varför april och inte januari? Därför att april var skördemånaden i Mesopotamien. Att fira Akitu i Assyrien (norra Irak) var en ny upplevelse för mig. Nästan 25 000 assyrier deltog och firade in det nya året på gatorna, precis som de gjorde för 4000 år sedan. Mitt bästa minne från detta firande var när en tjej från USA plötsligt kom fram till mig och frågade om hon fick ta ett foto. "Med mig?" frågade jag. "Ja, jag älskar ditt arbete och kan inte vänta på att din bok kommer till USA." Jag glömde fråga vad hon hette. Men hon fick mig att känna mig som en kändis. Det var en ny upplevelse.
Släppte två nya YT-avsnitt
I april släppte jag två nya YouTube avsnitt från min resa i Irak. Det ena utspelar sig i en assyrisk by uppe i Nahlabergen. Där träffade jag en intressant man som både lever och lagar mat utomhus. Han lagade en äggfrukost åt mig. Aldrig kunde jag tro att hönsägg kunde smaka så annorlunda, och gott. Se avsnittet här. Det andra avsnittet var från mina besök till de forna assyriska huvudstäderna. Om du gillar resor och arkeologiska platser kommer du älska det. Se avsnittet här. Jag jobbar just nu med flera avsnitt. Ett som handlar om vår process att återskapa mesopotamisk öl där jag kommer visa hur du kan brygga det själv. Se till att prenumerera på min kanal så att du inte missar något. Jag släpper nya avsnitt om mesopotamisk historia, mat och kultur varje månad.